Fitrah hidup: Kewangan

Salam,

Baru2 ni ada ternampak status kawan kat FB, lebih kurang macam ni maksudnya “Gaji RM10k sebulan baru tak serabut kepala aku”.


Percaya tak, sebenarnya kalau gaji RM50k sebulan pon takkan cukup. Sebab kita manusia ni mane pernah cukup.

Ambil contoh, katakan gaji RM1k sebulan. Kita pon pakai motosikal EX5, dok menyewa rumah flat. Time tu kita pon terfikir kalau gaji RM2k kan senang.

Katakan la Allah makbulkan doa kita. Kita dinaikkan pangkat dan gaji ke RM2k. Time tu kita pon rasa selesa, then angkat Myvi contohnya. Dan kita pon stat cari rumah servis apatmen yang sewanya mahal sikit. Akhirnya setelah beberapa bulan, kita mula rasa terbeban kembali dengan bayaran bulanan. Mula la kita pon cakap dalam hati, gaji RM5k sebulan kan best.

Ditakdirkan Allah kita dimurahkan rezeki, dapat gaji RM5k sebulan. Kita pon tukar kereta, Accord contohnya. Rumah pon cari atas tanah dah. Still, at the end, masih merungut. Perkara ni akan berterusan hatta gaji kita RM100k sekalipon. Bezanya, kita lebih selesa dengan material yang kita ada, dari motosikal ke Mercedez, dari rumah flat ke banglo. Tapi, faktor kewangan masih membelenggu, bukan kerana tak cukup, tapi kita yang tak puas.

Tapi, bak kata Nabi Muhammad, beribadatlah seolah2 sudah tiada esok lagi, dan bekerjala seolah2 kita hidup seribu tahun lagi. Aku scroll ke bawah lagi, akhirnya terjumpa status yang baik untuk kita renungkan. Sekian.


 
Reactions: 

Ke Melaka plak kita

Salam,

5 hingga 6 Februari lepas (ha, dah sebulan baru nak cerita ni), aku ngan isteri pergila ke Melaka, jejalan dengan hala tuju yang kabur. Disebabkan kami pernah pergi ke Melaka ni beberapa kali before ni, of course la time tu bujang, dan kami pon saling tak mengenali lagi, so kali ni decide gi ke tempat yang tak pernah pegi lagi.

1. Kapal Selam

Disebabkan kapal selam ni tarikan terbaru kat Melaka ni, menjadikan ia tempat wajib lawatan kitorang. Jenuh mencari, akhirnya jumpala signboard dia yang macam tak nak bagi orang datang je. Tapi jalan masuk menuju ke submarine tu, macam jalan menuju ke kebun. Sampai je kat submarine tu, mati2 aku ingat boleh masuk ke dalam submarine, sekali untuk tatapan dari luar je. Tapi jadila memandangkan tu pon first time aku tengok submarine live depan mata.

Ni jalan masuk dia haha

Korang nampak Dila tak?


2. Spice Garden, Melaka River Cruise dan Stesen Monorel Hang Jebat

Iye2 je aku ngan isteri tag Spice Garden kat GPS tu, sekali besarnya adala sekitar 10 kangkang kera. Korang imagine taman bunga kat rumah2 kampung, lebih kurang camtu je la. Tersangatlah hampehnye. Kebetulan kat situ ada Melaka River Cruise ngan Monorel yang baru dibuka. Tapi kami tak naik sebab kalau tengok routenya, tak berbaloi ngan tiket yang dibeli.

Monorel


3. UTEM

Kitorang sebenarnya nak gi ke Tebong, tapi GPS bawak kitorang lalu kat dalam UTEM ni. Segan aku nak menjawab ngan pak guard UTEM tu. Nasib baikla guard tu tak outdated, dia tau gak la menatang GPS tu. Dia bagitau memang lalu UTEM tu boleh tembus jalan ke sebelah sana untuk ke Tebong.

One of faculty

4. Tebong (Rumah Noey)

Noey ni member aku kat opis, tapi dia opis atas aku opis bawah, sebab kami berlainan kompeni. Kampung dia kat Tebong, Melaka. Tebong katne? Korang gi la search kat Google Map. Kat kampung dia ni, famili dia run macam2 bisnes pertanian. Getah, kambing, itik untuk produce telur masin, ikan, dan tak lupa gaharu. Actually aku ada invest kat sini, tanam 100 unit pokok gaharu. Tu antara sebab utama aku ke sini, untuk tengok pokok2 aku hehe. Selain tu, nak tengok2 gak apa lagi potensi yang ada yang aku boleh jalankan. Dan malam tu, aku bermalam kat rumah dia, thanks Noey atas a very good hospitality, bilik siap ada aircond lagi.

Itik, ada 2000 ekor

Kat Tebong ada rel ketapi camni, susah dah nak jumpa sekarang

Tepi tu getah, tengah2 gaharu

Gaharu

Mahkota Dewa

Kandang kambing

Ada 100 ekor ++ kat sini

Lebih kurang 500 ekor talapia, baung

Telur itik yang dikutip untuk buat telur masin

5. Tg Bidara

Sebenarnya orang2 dari kampung aku ade buat trip ke sini pada 6 Februari. So keesokannya, kami gerak dari rumah Noey ke Tg Bidara. Kat sana aktivit santai je, aku plak lepak ngan famili aku la.

Antara orang kampung yang datang termasuk mak aku hehe

6. Kompleks Falak Al-Khawarizmi dan Hutan Rekreasi Sg Udang

Dua2 tempat ni kami pergi, tapi kecewa sebab tutup. Kompleks falak tu tutup sebab hari tu Isnin, so memang tutup. Hutan rekreasi tu plak sebab dalam proses naik taraf. So kami tangkap gambo je la huhu.

Kompleks Falak

Hutan Rekreasi

7. Pantai Puteri

OTW ke Bandar Hilir, kami singgah di Pantai Puteri. Tak sangka sini lebih meriah dari Tg Bidara. Suasananya pon lebih aman, dan air lautnya memang sesuai untuk mandi-manda.

Sekitar Pantai Puteri

8. Medan Ikan Bakar Umbai

Atas cadangan kawan, kami pon pergi ke medan ikan bakar ni. Saje je nak test kesedapan dia. Hasilnye? Ikan Bakar Aroma Jeram berkali ganda lebih bagus dari sini haha. Tak tau la kami yang tersilap pilih kedai ke, sebab banyak lagi kedai yang lain. Kalau korang nak gi sini, bagus datang dalam kol 6pm, sebab menjelang maghrib, semakin ramai pelanggan, korang nak amek seat pon susah nanti. Abes makan, kami terus balik ke Putrajaya.

Pintu masuk. Parking pon kene bayar weh

Ada lebih kurang 20 gerai makan kalau tak silap

Hampir semua gerai ada display camni dengan harga

Our dinner, RM40++. Macam kurang sedap dan kurang berbaloi

 
Reactions: 

Super Songs

Currently addicted to these songs!



Lebih suke live ni dari official video sebab suara Pasha yang best.



Walaupon tak minat Twilight, tapi lagu ala2 nak tido 1000 tahun ni memang best!



I like it like that!



Dedicated to my wife :)

Last but not least,



Bawaku pergi hehe
 
Reactions: