RT - Manusia yang Bongkak

Salam,

Ahad baru ni ada meeting Rukun Tetangga Tmn Permai untuk lantik 5 MT dari 23 AJK yang dilantik sebelum ni oleh penduduk2 taman. Kebetulan aku merupakan salah seorang dari 23 orang tu.

Walaupon pada hari dan masa yang sama aku ada kenduri belah mertua, majlis makan2 di rumah pusaka, tapi aku tetap gigih drive dari Banting ke Jeram untuk attend meeting tu. Wife aku tinggal kat Banting untuk wakil di kenduri tersebut.

FYI, kat committee tu ada 2 puak, satu puak A, satu lagi puak B. Puak A ni yang memang aktif organize macam2 program kat taman. Puak B ni, aku tengok lebih suka lepak2 dan asyik mengutuk dan mengeji.

Aku takdela menyebelahi mana2 puak. Cuma sejak dari tahun 2006, aku aktif dengan Rakan Muda dan Belia. So setiap tahun aku akan bawa dan organize 4 hingga 5 program untuk budak2 belia kat taman, hinggalah aku berjaya mewujudkan Rakan Belia Permai pada tahun 2010 selaku Penasihat. Sedikit sebanyak, aku banyak bergandingan dengan Puak A, ye la, nak anjur program mestila ada team. Mana aku mampu nak buat sorang2. Nak harap puak B ni susah sikitla, mane taknye, nak suruh datang pon susah, ape lagi nak buat kerja. Aku ni muda lagi berbanding diorang, jadi aku senang buat kerja dengan orang2 tua yang boleh hormat dan respek aku.

Nak dijadikan cerita, Ahad tu dengan laparnye sebab aku sempat lunch beberapa suap je, sampaila ke tempat meeting. Tapi puak B busy menanya soalan bertalu2 kepada pengerusi majlis merangkap Pegawai Perpaduan Daerah yang aku rasa lebih kepada provokasi. Kemuncaknya diorang minta perjelaskan maksud 'Penduduk' dan 'Pemastautin'.

Setelah diperjelaskan, diorang bagitau kat pengerusi majlis yang dalam committee tu ada yang bukan penduduk mahupon pemastautin dan minta pengerusi majlis cek tiap2 ahli. Sampai part aku, terpaksala aku jawab aku dok di rumah parents aku di Tmn Permai. Apabila disoal lagi, aku terpaksa menjawab yang aku baru je berkahwin dan dok di Putrajaya. Pengerusi bertanya lagi samada aku kerap balik atau tak. Baru aku nak menjawab, ada seorang dari Puak B menjawab "mana ada balik, jarang sangat nampak muka kat sini!". Korang tau tak, masa tu aku menggigil2 menahan marah. Tapi aku try tenangkan diri, then jawab "sebelum kahwin, setiap minggu saya balik, cuma sekarang ni terpaksa gilir2 dengan rumah mertua. Lagipun tadi puan pengerusi jelaskan seseorang pemastautin mestilah sentiasa berhubung dengan penduduk di sesuatu kawasan, dan saya sentiasa berhubung dengan parents saya".

Setelah lama berbincang akhirnya pengerusi putuskan yang aku tak layak untuk berada dalam committee. Selama ni aku tak pernah ada masalah dengan Pakcik Belon, Pakcik Bawak Lori, Pakcik Penganggur, Pakcik Cikgu Selalu Tidur. Tapi hari Ahad hari tu diorang betul2 sepakat keluarkan aku. Aku betul2 kecewa dan marah. Even semasa nak balas mesej dari kawan aku pon, tangan aku menggigil2 menaip teks kat henpon disebabkan terlalu marah.

Pakcik Belon, Pakcik Bawak Lori, Pakcik Penganggur, Pakcik Cikgu Selalu Tidur, korang mesti tak sedar diri kan, hampir 6 tahun aku buat program untuk anak2 korang, tapi korang buat aku macam pendatang asing kat taman. Aku tak kesah apa2 jawatan pon kat kampung, even aku rasa jawatan tu hanya membebankan aku je. Selama ni aku buat program pon atas usaha aku sendiri, demi budak2 kat taman. Dari main gitar tengah2 malam sekarang dah rajin ke surau, dari berpeleseran tak tentu hala, sekarang dah ada team rewang sendiri dan macam2 lagi. Lagipon jawatan sebagai AJK tu pon orang2 taman yang sepakat pilih aku. Bukan aku yang nak sangat.

Seriously, aku bukan tulis blog ni untuk tonjolkan diri aku atau nak riak. Tapi aku nak gambarkan betapa bongkaknya orang2 tua tersebut yang tak pernah nak bersyukur dan menghargai, ape lagi kepada orang muda macam aku ni. Memang Puak A turut kecewa, tapi apa nak buat. Selama ni aku layan Pakcik Belon, Pakcik Bawak Lori, Pakcik Penganggur, Pakcik Cikgu Selalu Tidur dengan baik, bergurau senda, tapi dalam sekelip mata je diorang khianat aku. 

Aku tak berdendam atas hina rasa ni, tapi biarla Allah saja yang balas. Cumanya, mungkin perasaan hormat kat pakcik2 tu lepas ni dah takde. Jangan korang berani even nak senyum dengan aku ye pakcik2 bongkak sekalian. Sekian luahan perasaan.


 
Reactions: 

Babyku

Salam,

Last week aku temankan wife pergi check up baby di klinik kat Presint 3, Putrajaya. Memang lame gile tunggu turn padahal orang takde la ramai mana pon. Tapi baby punye pasal mestila sanggup menunggu.

Masa turn kami, doc scan baby tu. Nampak jelas baby bergerak2, siap ada sekali tu dia berpaling melihat aku dan isteri sambil tangan bergoyang2 haha. Memang comella. Tak sedar yang air mata aku bergenang time tu sebab terlalu gembira :).

Baru aku tau macam mana perasaan mama dengan ayah saat diorang bakal dapat baby pertama dulu iaitu aku hehe....

Alhamdulillah, syukur padamu Ya Allah...
 
Reactions: 

PC Fair 2011

Last week aku gi ke PC Fair 2011 kat KLCC. So ape aku rembat?. Lets cekedaut:

HDD 500GB 2.5" adik aku si Mira kirim

USB 16GB dan 8GB Apacer (ape cer?)

Headphone Sonic Gear untuk bini aku

Gaming headphone untuk aku haha. Headphone paling mahal penah aku beli, dekat RM100  woo
Kamera untuk bini aku sempena birthday dia yang bakal menjelma

Free gift dapat dari beli kamera
Ni dalam kotak atas tu


Free gift gak

Bini aku beli kipas ni untuk letak kat meja opis dia



 
Reactions: 

1001 Cerita

Last wiken banyak benda terjadi. Lets cekedaut...

Sukaneka Taman Permai 2011

Sukaneka ni atas beberapa sebab terpaksa beberapa kali ditangguhkan. Tapi akhirnye diawalkan balik plak. Macam2 hal. Dianjurkan oleh Rukun Tetangga, dengan kerjasama Jiran Wanita, Jiran Muda, dan Persatuan Belia, akhirnye dilangsungkan 26 Nov 2011 hari tu.

Disebabkan aku jauh dari kampung, aku dimaklumkan yang aku akan jadi pengadil on that day. Aku tak kesah. Tapi sekali hari tu aku kena jadi emcee plak sepanjang satu hari pertandingan. Dah la tekak tak brape elok. Tapi pasrah je la. Seronok bahan orang2 yang macam2 ragam ni hehe. 

Pertandingan plak ade banyak kategori, dari budak2 seawal umur 5 tahun hinggalah ke orang tua. Budak2 kecik dengan orang dewasa punyela sporting, tapi budak2 remaja kononnya malu la, machola, poyo la weh haha. 

Selain tu ada gak cabutan nombor bertuah ngan teka biji labu. Pertandingan dirasmikan bro Pardi, Pen. Pegawai Perpaduan. Kalau sesapa rase aku ade main laser je mase bercakap tu, aku minta maapla eh.

Copo copo

Bakal atlet junjung buku

Nak isi penuh ni dalam 5minit gak la tunggu

MC yang kepenatan seharian berdiri

Antara yang datang

Bolo-bolo beracun

Nyanyian 1 Malaysia

Hadiah tupperware pon okla, nanti bole bisnes jual kueh mueh
Sambutan Tahun Baru Maal Hijrah 1433

Berbeza dengan sebelum ni yang aku sambut kat surau, tahun ni kat rumah je. Sebabnya nak sambut dan baca doa bersama isteri tersayang. Disebabkan sukaneka yang tamat agak lewat, sekitar jam 6 petang, aku pon cepat2 mandi untuk solat Asar, dan seterusnya bersedia untuk membaca doa akhir tahun di hujung2 Asar/sebelum Maghrib. Selepas Maghrib, kami baca doa awal tahun plak. Feeling weh sambut ngan wife hehe. Next entry nanti aku cite pasal azam plak eh.

Futsal Ex SMKAKS Batch 1998-2002 vs Batch 1997-2001

Abes je solat Maghrib dan sambut tahun baru, aku ngan isteri cepat2 bersiap untuk ke Triways Futsal kat Shah Alam plak dari jam 8 hingga 10 malam. Walaupon aku seorang pemain yang sangat hebat, tapi pada malam tu aku terpaksa main sambil lewa je disebabkan kaki yang lenguh dek sukaneka siangnyye.

Walaupon respon pada awalnye macam tak ramai yang datang, tapi at the end, ramai gak yang tunjuk muka. Mungkin takut dilabel pondan kot keh3.

Senang cite, team senior ibarat lauk kari kepala ikan je bagi junior yang hebat macam kami ni...ehem3.

Bermain 10 minit, 110 minit lagi berborak

Harimau Muda Belia


Kemas Stor

Keesokan paginya aku ngan adik dan mama aku mengemas stor yang dah pupak lerak (korang tau maksudnye?). Aku rase rumah hantu lagi selesa nak dok kot berbanding stor ni. 

Bermula jam 8.30 pagi selepas sarapan kami mengemas, sampaila ke 3 petang, baru semua setel. Tapi sampah2 kami biar dulu kat luar tu, sebab dah tak larat. 

Time mengemas ni la, terjumpa balik barang2 khazanah lama. Memang nostalgia sungguh.

Sebahagian barang yang dah dikeluarkan...diulangi lagi, hanya sebahagian.

Mesin taip dari masa ayah aku buat thesis dia dulu

Sekarang broadband paling cikai pon 512k, tu pon loading website macam siput. Kalau 56k macam modem tahun 1998 ni, korang paham2la hihi.

Pasar Malam Tg Karang

Petang tu kami ke Pasar Malam kat Tg Karang, buat ape lagi, menghabiskan duitla huhu.



Malaysia vs Bahrain

Punyela menanti match kelayakan Olimpik ni, sekali dah nak start, Astro tak dapat siaran plak dek hujan gerimis je pon. Memang naik angin aku dibuatnye.

Akhirnye time 2nd half baru dapat tengok, tu pon masih sangkut2. Siaran paling clear masa Harimau Muda kene 3 biji gol dalam masa 6 minit tu. Macam haram haha.



Rambutan Free


Ahad pagi tu aku bawa isteri ke pasar. Biasela, orang pregnant mengidam macam2. Pagi tu dia teringin nak makan ketam. Aku beli ketam paling beso yang ada kat pasar tu haha.


Balik dari pasar, singgah rumah mak mertua maksu (aku panggil nenek), untuk menapau rambutan. Petik? Jolok? Kait? Semua salah. Kitorang potong terus dahan pokok tu pakai gergaji haha. Tapi takpe, nanti dia makin bercabang untuk dahan baru. Hasilnye, memang banyak gile la. Ade dekat 10 beg plastik besar gak la. Terbaiiikkk....


Proses memotong

Hasil tuaian

 
Reactions: 

Recommended Songs

Currently addicted to these songs...



 
Reactions: 

Amalina Aishah

Baru2 ni, kawan aku, Akmal dapat sorang baby girl yang comei, namanya Amalina Aishah hehe. Dah la comel, nama plak best. Aku sempat jumpa Amalina masa kat hospital, umur dia tak sampai sehari masa tu, ngan Rabu lepas. Right now dia dah kat Kelantan, folo mak dia berpantang. Rindu plak kat dia huhu.

Hopefully kehadiran puteri ni dapatla ubati kesedihan semasa abang Amalina ni meninggal dulu :(

Ni masa kat rumah. Rambutnye lebat betul tapi tadi ayahnye bagitau, dia dah botak sebab atoknye kat Kelantan cukur kepala dia haha.

Ni kat spital.

 
Reactions: 

Ayoyo baru perasan kena tag

Salam,


Hi Nurin, sorila, baru perasan keh3..


Disebabkan dah kena tag, along pon buatla entry ni eh. For those yang nak tau, ni aku kopi pes infonye:


1. You must post these rules.
2. Each person must post 11 things about themselves in their journal.
3. Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.
4. You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
5. Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER.
6. No tag back!
7. No stuff in the tagging section about 'YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS' YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WILL ALL HONESTLY) have tagged 11 people.


11 things about myself:


1. Aku suka makan, tiap2 hari lunch di tempat yang berbeza.


2. Aku suka berjalan dan travel.


3. Suka shopping dan mudah rambang mata.


4. Mudah nak bagi pinjam duit kat orang then tak pandai nak mintak balik.


5. Suka main game perang2 kat PC dan berfutsal.


6. Sensitip kot.


7. Cerewet beno2. Kadang2 benci ade perangai camni sebab buang masa.


8. Dah berkahwin dan ada isteri yang tersayang, cewah.


9. Teringin nak jadi angkasawan.


10. Muka aku ikut mama aku keh3.


11. Mempunyai nama yang pelik. Adeh.




Ni nak jawab soalan yang si Nurin bagi plok:


1.What is the meaning of your name?
Maksud nama Syawal tu sempena aku lahir 5 Syawal pada bulan hijrah. Seriously yang Abcdef tu takde maksud.


2. Kalau masa boleh diundur balik, kau nak pergi zaman bila?
Time Sekolah Kebangsaan Jeram. Tak payah pikir study, asyik nak main jek, tapi still bole exam nombor 1 hahaha.


3. Your dream car?
Mustang GT.


4. Bila nak kahwin?
Ayo, suda kawen juga.


5. Macam mana kau boleh kenal aku?
Dah mama yang adopt you lor haha


6. What's phone are you using now? Wish to buy a new one?
Blackberry Bold 3. So far, stay the same kot sebab bagi aku henpon RM100 pon cukup. BB ni atas sebab wajib pakai arahan kompeni LOL.


7. Have any crush on anybody right now? hehe
Haip, suda kawen, don noti2.


8. Who are you in the next ten years?
Successful businessman....amiinn..


9. Why are you blogging?
My partner my diary my bla bla bla...


10. Tempat yang paling kau nak sangattttt jejak
Black hole.


11. Nak main tag tag ni tak?
Depends kat masa gak hehe.


Ok aku tak tau nak tag sape sebab bukannye ramai yang bace blog aku ni haha. Chill!

 
Reactions: 

Ku Mencarimu 3G

Salam,

Dulu mase bujang dok kat Kajang, malam2 aku selalu online, bace review, blog, forum. TV memang jarangla tengok. Tapi sejak pindah ke Putrajaya ni, tak dapekla nak online macam dulu. Sebabnya tepon tak dapat coverage 3G. Selama ni aku online, connect BB pakai Bluetooth ke laptop. Masa kat Kajang dapat 3G, so download movie setakat 1GB pon tak sampai sejam. Tapi kat Putrajaya ni masa before masuk parking dapatla 3G, tapi sekali dah area depan rumah alamat GPRS je la. Apabila dah masuk rumah lagi haru, kalau tak GPRS, mesti dapat GSM, takpon, takde coverage langsung. Kalau GSM konpem la tak dapat online, GPRS tu dapat, tapi nak loading mau sejam kot huhu.
Buat masa ni malam2 memang layan TV je la. Nasib baik Astro dah pasang semalam, ade la lebih option untuk aku menonton. Tapi Ustaz Don kat TV al-Hijrah tu memang bestlakan (selingan sket hehe). Lagi satu since TV tu bole cucuk USB, sekarang ni aku masuk opis, tengok cita apa yang best. Kalau ade, aku download, then malam2 cucuk USB kat TV, layannnn. Senang dah, tak perlu connect DVD player or laptop ke TV macam mase bujang2 dulu. Tu namanye melepas geram sebab tak dapat online malam2 hehe.

GSM oo

Ni lagi haru, takde coverage langsung

 
Reactions: 

Hati Gembira Tak Terkata :D

Kelmarin isteri buat surprise. Mase aku tengah tengok TV, dia panggil aku ke bathroom. Aku pon tengokla ada apa. Then dia tunjuk ke satu bekas, rupenya pregnancy test kit yang dia dah buat urine test. U know what? Aku bakal jadi AYAH!!! hahaha. Hepi tak terkata. Malam tu tido pon sambil senyum walaupon tengah demam. Keesokannya (semalam la) aku dapat MC sebab demam haha.

Malam tadi plak, untuk confirmation kami ke Hospital Az-Zahrah untuk buat scan. Dapat tengok kantung baby tu hihi. Memang bestla. So dah konfem la. Doc bagitau kandungan dah cecah 6 minggu. Ya Allah, baru aku tau perasaan orang nak dapat baby sulung ni. Hopefully semua akan berjalan lancar dan baik. Due date jangkaan 10 Jun 2012. Dekat2 je ngan besday aku, 24 Jun hihi. Alhamdulillah, aku bersyukur sangat2 kepada Mu Ya Allah. Moga dipermudahkan semuanya. Moga baby kami nanti dalam keadaan sihat dan sempurna, bagus fizikalnya dan kuat mental dan IQnya...Amiinnn.

 
Reactions: 

We're moved!

Salam,

Last few days sangat penat, sebab mengangkut barang2 dari rumah bujang ke rumah baru kami (aku dan isteri), tapi bukanla rumah sendiri melainkan rumah kuarters semata2 hehe. Isnin aku anta minah2 indon untuk mengemas dan mengemop rumah. Selasa plak sewa lori angkut barang2. Rabu petang plak aku gerak ke JB. Khamis malam tu aku balik Bangi, dok rumah bujang dulu. Jumaat malam plak kemas rumah dan atur kedudukan perabot bersama isteri. Sabtu shopping barang2 rumah. Ahad pagi sambung kemas rumah, petang tu gi konvo adik ipar, petang plak mengalu2kan kedatangan famili mertua. Fuh, badan sengal2 dan lebam2. BTW, Sabtu malam hari tu sempat lagi berfutsal hehe.

Ni ade sket gambo2:

Penuh boot kete angkut barang2 hadiah mase kawen dulu dari rumah kampung

Ni seat belakang plak haha. BTW amsih ada banyak lagi barang2 kat rumah kampung. Belum dari kampung isteri plak. So thanks sume yang bagi kami hadiah. Veru useful!

Pesta campak mencampak barang2

Fridge ni punye pasal tergeliat tangan aku

Kalau duduk camni je tak payah kemas ok gak kot

Soping2 stok sebulan hehe

 
Reactions: 

BulanMadu di Langkawi - Day 3

Okeh, hari last di Langkawi.
  • Pagi tu pas breakfast kami gerak ke Pekan Kuah untuk bergambar di Dataran Lang dan soping2 di Pekan Kuah.
  • Sampai kat Dataran Lang, agak kecewa la, sebab tugu helang tu tengah dalam proses baik pulih. Tapi nak buat cemana, kami bergambar je la.
  • Pas puas bergambo, masuk ke Jeti Shopping Mall, saje cuci mata. Isteri plak nak repair speknya.
  • Kat sini sempatla beli barang2 untuk dapur macam sudu, garfu, pisau, senduk etc2, since kami pon dalam proses pindah ke rumah baru. So kenala beli benda2 camtukan. Lagi satu, seriously, kat sini memang murah berbanding kat luar. Ye la, tax free kan.
  • Then kami ke Makam Mahsuri plak. Kat sini bayaran masuk RM4/pax. Kalau korang pernah gi Kampung Budaya kat Kuching, konsep tu lebih kurang kat sini la.
  • Selain makam, ada gak konsep perkampungan dan rumah2 pembesar2 yang berkaitan dengan sejarah Mahsuri dipertontonkan kat sini. Selain tu, ade gak persembahan kebudayaan.
  • Afta that, kami pergi mencari produk gamat plak since kat sini gamat antara produk yang popular.
  • Seterusnya, kami menuju ke Beras Terbakar plak. 
  • Sepanjang jalan menuju ke tempat pameran beras yang terbakar tu, ade gerai2 yang menjual pelbagai barangan.
  • Bagi aku, dalam banyak2 tempat yang kami pergi, kat sini yang paling murah la. So rekomended kalau nak soping kat sini.
  • Kemudian kami ke Pekan Kuah semula untuk membeli coklat2. Kat area Langkawi ni, kedai yang agak popular ialah Haji Ismail Group.
  • Penat bersoping, kami gi makan plak. Aku makan Pasembur, wife plak dengan laksanya hehe.
  • Pas semua setel, kitorang terus ke airport untuk urusan pemulangan kereta sewa dan untuk berlepas balik ke KL.
  • Untuk panduan, kami punye pakej ni, untuk penginapan 3 hari 2 malam berserta kereta sewa 3 hari ialah RM458 x 2 orang = RM916. Flight plak RM619 untuk 2 orang pergi dan balik. Tapi tiket flight tu kalau tempah awal dapatla murah.
  • Tapi kalau nak main redah je gi ke sana pon takde masalah. Sebab sampai je airport, memang banyak kaunter2 dari agen2 tourism. Tinggal kebijaksanaan memilih je. Tapi lebih bagus kalau prepare awal2.
  • Bagi aku, kalau nak senang, baik pilih hotel2 di area Pantai Cenang, so nak buat aktiviti pon senang.
  • Tips untuk dari dikenakan cukai semasa menyoping di Langkawi, korang mesti minimum stay sana selama 3 hari 2 malam. So that korang digalakkan untuk simpan tiket kapal terbang or boarding pass, takpun voucher dari hotel. Maksimum jumlah yang dibenarkan ialah RM500/pax. Kalau tak, korang akan dikenakan tax 30% dari harga barangan yang dibeli semasa nak keluar dari Langkawi.   
  • Ok moh tengok gambo2....
Jalan ke tempat soping walau dalam dompet ade doposen je

Ceklis kat henpon

LIA

Pas amek beg, kat dalam epot boleh pilih pakej yang berkenan

Tengah renovate pon kitorang bantai je la bergambo

Jeti

Pn Isteri tengah memilih

OTW ke dalam makam

Antara jalan cerita yang diceritakan melalui pepatung

Antara rumah yang dipamerkan

Kebudayaan di dalam kompleks Mahsuri

Beras terbako

Kalau masak pon masih sedap ni

Sekitar gerai2 di Beras Terbakar

     
    Reactions: 

    BulanMadu di Langkawi - Day 2

    Salam,

    Ok bersambung kita bersiaran dari blog ni. Untuk hari kedua berikut aktiviti kami (macam artis le plak):
    • Pagi Ahad tu kami gerak awal sebab perlu berkumpul di satu tempat untuk aktiviti Island Hopping.
    • Island Hopping ni, korang akan dibawa pergi ke 3 pulau, iaitu Pulau Dayang Bunting, Pulau Singa Besar, dan Pulau Beras Basah.
    • Di Pulau Dayang Bunting korang boleh mandi tasik, or lunjur kaki ke tasik di mana ikan akan berebut2 makan kaki korang or boleh naik paddle boat. Pulau Singa Besar plak korang tak turun dari bot, just tengok helang menyambar makanan dan di Pulau Beras Basah plak boleh mandi. Kat pulau ni memang cantik, cuma takdela secantik pulau2 kat Taman Tunku Abdul Rahman, Kota Kinabalu. Selain tu, kat sini gak boleh sewa peralatan snorkeling, banana boat etc2.
    • Untuk Island Hopping korang boleh gi ke sekitar Pantai Cenang, kat sini akan jumpa banyak agensi yang menawarkan Island Hopping. Harga rata2 RM25/pax. Biasanya akan ada 2 sesi, iaitu pagi dan petang. Tapi biasanya yang ramai amek pagi. Kalau nak pergi pagi, disarankan beli tiket sehari sebelum aktiviti tu. Pagi tu plak, korang akan dibawa ke jeti dengan menaiki van agensi, area jeti berdekatan Awana Porto Malai.
    • Bagus kalau bawak makanan macam roti ke mase aktiviti ni. Ye la, dah mandi2 nanti lapo le plak. Kat pulau2 tu ade gak jual2, tapi harga agak mahal la. Satu lagi, kat pulau jangan makan sebarang, takut diganggu monyet yang berkeliaran.
    • Balik dari aktiviti Island Hopping, dah jam 1pm. Kami balik hotel dulu untuk bersihkan diri dan solat.
    • Setel semua, kami gi lunch kat restoren Melayu tak jauh dari hotel tu. 
    • Part paling lawak, ada foreigner ni, dia taram letak sambal belacan macam kita letak kuah ke nasi. Sambal belacan tu memang seriously pedas gile. Then wife dia try rasa, terus melompat sambil kibas2 mulut. Aku ngan isteri sengih2 je la. Aku rase mesti tak lama pastu foreigner tu tukar plate dia haha.
    • Pas makan, aku baca paper. Last entry aku ada bagitau kat Pantai Cenang havoc semacam je dengan JPA ngan Bomba kan. Rupe2nye time tu ada seorang pelancong dari Sudan lemas. Adoipon, aku ngan isteri suke2 lepak kat pantai tu, tak sangka diorang tengah bertungkus lumus tengah cari mayat. Untuk repot lanjut korang boleh klik SINI.
    • Next plan kami ke Telaga Tujuh. Tapi kami just singgah di waterfall yang pertama. Tak larat nak gi ke waterfall Telaga Tujuh tu sebab jauh dan agak curam. Kaki plak masih lenguh sebab mendaki kat Pulau Dayang Bunting. 
    • Tapi waterfall yang kami pergi tu pon, Subhanallah, memang cantik. Aku ngan wife memang nak sangat mandi tapi disebabkan toilet yang busuk gila dan terbiar, so tak jadi nak tukar baju. Lastly kami berendam kaki je kat air yang best tu huhu.
    • Rupe2nye, kawan isteri bagitau, tempat tu dulu banyak kejadian orang lemas. So that dah tak ramai ke tempat tu, makin lama makin terbiar. Aku admit, kalau korang tak berhati2, tempat tu memang berbahaya.
    • BTW kat sini kene bayar parking je, RM2 untuk satu kereta.
    • Next, kami ke Oriental Village. Kat sini gak terdapatnya kereta kabel.
    • Pernah pergi ke Fraser Hill? Oriental Village ni lebih kurang camtula. Oriental Village ni satu perkampungan di dalam hutan, tapi mostly kedai2 untuk kite bershopping. Ade gak aktiviti macam flying fox, bagi makan ikan dan lain2.
    • Then kami pergi naik kereta kabel. Tiket harga RM30/pax. Tapi untuk jam 5 hingga 7 petang boleh dapat half price. Tapi make sure bawak MyKad untuk diorang scan.
    • Dari stesen bawah korang akan dibawa ke atas yang mengandungi 2 stesen lagi. 
    • Perasaan aku? Mula2 teruja, tapi makin ke atas makin gayat seh. Lagi2 masa tu angin agak kuat, bila bergoyang memang seram gile haha. Kat stesen atas korang boleh turun dan menikmati pemandangan di sekitar Langkawi dari tempat yang disediakan. Tapi kenapa 5-7 petang tu separu harga? Sebabnya time tu mungkin agak berkabus so susah sket nak menikmati pemandangan.
    • Kalau cerah, bukan setakat berbaloi dapat tiket murah, tapi kalau korang tunggu lewat sket, boleh tengok sunset.
    • OTW balik ke hotel, kami singgah makan laksa di Laksa Power. Mati2 ingat laksa Kedah. Skali pelayan pon orang Kelantan haha. Sekali tanye, dia cakap laksa Penang plak.
    • Okeh, see more pictures ley:
    Dari jeti, diorang akan bawa ke pulau2 naik bot macam ni la

    Kebanyakannnya foreigners, even dalam bot ni aku ngan wife je locals

    Pulau Dayang Bunting

    Dalam Pulau Dayang Bunting ada tasik. Paddle Boat yang aku naik ni RM20 untuk 45 minit

    Eagle Feeding

    Pulau Beras Basah. Sini mandi memang best. Aku mandi sampai kecut2 badan.

    Aku tak ingat la tempat ni nama apa haha.

    Tengok je la signboard tu

    See, beautiful kan?

    Ni kalau tergelincir alamat tak jumpa dah

    Dalam kereta kabel

    Di stesen pertama

    Dek yang disediakan di atas stesen untuk menikmati pemandangan

    Sekitar Langkawi

    Oriental Village
     
    Reactions: