Diskriminasi! Wahaha

Salam,

Sekarang ni baru aku tau nape cam susah je kalau nak kawen. Mau taknya, untuk majlis yang paling sederhana pon perlu minimum RM10k. Tu pon yang paling cikai la, kalau nak up sket, dan sempurna minimum RM15k. Kalau nak best sket RM20k-25k dan kalau nak meriah dan senang (katering) dalam RM30k. Kalau yang kat hotel dan mewah2 tu, korang pikir sendiri la ha2.

Tu pon belum masuk duit hantaran kepada belah pompuan (kalau korang lelaki la kan), pastu barang2 kemas lagi, barang2 untuk hantaran lagi. Senang cite untuk total koman2 pon RM25k-RM30k gak la. Nak pengsan kan?.

Alhamdulillah, hasil aku ikat perut selama setaun lebih bekerja (April tahun ni genap 2 tahun), dapatla simpan sket2 untuk kawen dan tak perlulah aku nak berhutang kat bank or sapa2.

Tapikan....ada tapinya lagi.....

Umah aku kat kampung tu kecik je, kecik bebeno la. Kebetulan ayah dapat beli rumah sebelah beberapa tahun lepas. So cadangnye nak sambungla sebelum majlis, selesa la sket, ye tak?

Since duit aku dah abes ke majlis, so takde choice, aku kenela pinjam bank untuk renovate umah tu. Nak pinjam tak banyak pon, bape kali gaji aku je. Tapi since aku ni keje swasta, bukan kerajaan mahupon GLC, nak pinjam tu punyelah payah. Orang keje kerajaan gaji tak sampai seribu pon boleh pinjam berpuluh2 ribu, aku ni yang keje swasta dapat pinjam bape ribu je. Tu pon nak dapatkan yang hanya beberapa ribu tu, macam2 kene buat, leceh gila.

Nasib baiklah aku ni ade buat bisnes renovate umah gak, so that aku nak renovate umah tu dapatla kos yang paling minimum. 

Tapi memang tak pelikla kalau baca kat paper arini, ramai kakitangan kerajaan yang hutang keliling pinggang, ye la, proses terlalu mudah, pinjam plak bukan sikit2. So sendiri kene mau ingatla. Kita kerja ni kena anggap hidup macam seribu tahun lagi, beribadat seolah2 tiada masa lagi. Jadi plan hidup tu kene btol2, ingatan untuk diri aku sendiri.

Cume harap sangat loan aku lepas, kalau tak sianla tetamu aku berasak2 dalam umah aku yang kecik tu nanti. Ye la, aku ni pekerja swasta, diskriminasi sungguh! ha3

Penulis : abcdef ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Diskriminasi! Wahaha ini dipublish oleh abcdef pada hari Thursday, February 24, 2011. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 5 komentar: di postingan Diskriminasi! Wahaha
 
Reactions: 

5 Penggossip Liar:

missywawan said... | February 25, 2011 at 12:00 PM

sgt sokong dgn kamu punyer luahan~~
tu sebab aku neh delay waktu kawen..

wat loan mmg xdpt le ngn gaji cmni..
hahahha hang pun tau kan..

abcdef said... | February 25, 2011 at 5:53 PM

ha2 xpe take time...nak kawen mmg perlukan duit,tp seharusnya duit utk life afta kawen pon cukup..tp jgn risau, klu niat baik, Allah akan permudahkan

Reen said... | March 9, 2011 at 7:46 PM

nasib baik i perempuan. myb xde la byk sgt kot nak tanggung ye dok? haha.. moral of the story..kite kena kumpul dwet spaya senang tym nk kawen? hmm =.=

abcdef said... | March 10, 2011 at 1:01 PM

mmg camtula kot rin,tp still kene kumpul duit gak utk topap dr duit hantaran...dah start saving ke ha3

Reen said... | March 11, 2011 at 9:41 AM

xd maknanye nak start saving segala..lame lagi..har har.. ( bejt mak bapak kaya bole taja) * evil