Jejalan ke waterfall @ Fraser's Hill

Last weekend, sempena CNY, aku ngan member2 kampong, sesaje plan nak gi ke waterfall kat Fraser's Hill sane. Plan da seminggu lebih, tapi mulut2 je la. Action tarak ha2. Sabtu tu plan btoi2, beli barang sume, Ahad 7.40 pagi kitorang gerak ke sane.

Kitorang gi 7 orang, aku, Aswad, Topek, Zahir, Ad, Nuar ngan wife dia, Ain. Pakai 2 kete Made in Malaysia ha2. Tapi yang lawaknye, mase kat Bkt Hijau, pas je 1bukit, 1 kete hilang dari pemandangan belakang kete yang aku naik. Rupe2nye kete kat belakang semakin ke belakang (sebab mati enjin kat bukit yang curam, so terbabas ke belakang ha2). Aku ingat dah rosak program, tapi nasib baik everything was okay, then kitorang teruskan bermusafir. Tapi rugila, tak teringat plak nak tangkap gambo mase tu.

Kitorang sampai kat simpang ke Fraser's Hill kol 9.50am, sayangnye lewat 10minit dari jadual naik yang dah ditetapkan. Nak tak nak, terpakse tunggu sampai kol 11am. FYI, dari simpang tu nak naik ke atas, jalan kecik gile, berpusing2 plak tu, so untuk naik ngan turun, ade schedule dia. Ni jadual dia aku letak, so kalau korang nak gi, bole plan awal2.

Jadual kelas turun naik

Naik ke atas tu dalam 7 km, then pas sampai kat pekan, ade 4km lagi untuk ke waterfall tu. Time tu Ain dah muntah2 sebab mabuk. Abes kete ha2. 

Kitorang sampai kat waterfall dalam 11.30am, then siap2 untuk bbq. Untuk mandi, perlu penyelarasan suhu badan, sebab kat atas tu pon dah sejuk, apa lagi nak berendam. Aku dah menggigil2 gak la. Tapi last2 nekad gak dok bawah air tu ha2. Tak best sangat pon tempat tu, kalau ade 10 bintang, aku bagi 3 jek. Tapi nasib baik ade air yang terjun ke bawah yang best untuk kitorang dapat 'urutan' free ha2.


Bawah waterfall

Sakit badan kene hentam ngan air

Setel mandi, pekena ayam bbq, memang heaven la ha2. Kebetulan Topek plak buat menu roti bbq, best gak sejuk2 pekena makanan yang hangat2 ni. Pas beberapa kali berangan dalam air, kitorang pon gerak balik, tapi papehal singgah pekan dulu, bergambo. Then soping2 sket he2.


Apa nama? Seriau? Jeriau?


Bukit En Fraser

Then kitorang balik pas gate dibukak koi 4pm. Balik tu memang best, cam cite Initial D pon ade. Tapi singgah kat empangan Hulu Selangor, bergambo depan dam sat, then balik terus. Balik pon, Ain muntah lagi ha2.


Aksi Kluang Man depan dam

Sampai umah dalam 6.15pm, 2 jam lebih gak la journey. Tapi actually distance dia takdela jauh sangat tapi lambat sampai sebab jalan berbelit. So, camni je la tamat citenye.



Penulis : abcdef ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Jejalan ke waterfall @ Fraser's Hill ini dipublish oleh abcdef pada hari Friday, February 19, 2010. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 0 komentar: di postingan Jejalan ke waterfall @ Fraser's Hill
 
Reactions: 

0 Penggossip Liar: