Perodua Alza & Kia Forte

Last week kat Malaysia ade 2 kereta yang baru launched. Satu Perodua Alza (MPV) ngan Kia Forte (Sedan). Memula aku takdela amek port sangat pasal 2 bijik kete ni walau hakikatnye aku ni seorang penggemar kete. Cume kebetulan mase nak soping barang raya aritu, ternampak Alza ni kat Tesco Kuala Selangor. Aku just tengok, usik2, pegang2 & ketuk2 sket. Abes je soping2, nak gerak balik tu, lalu depan satu showroom Kia, kebetulan Forte pon ade kat situ, siap dengan test unit lagi. Aku pon stop, terus gi showroom tu.

Untuk Alza, aku tak nampak ade effort dari Perodua, or dari Daihatsu, or dari ayah diorang Toyota, untuk design kereta tu. Macam Viva ngan Myvi yang digabungkan, then diorang stretchkan. Mungkin boleh cakap kalau kongsi platform, harga lebih murah. Tapi aku tak rase pon harga dia murah, sebab bagi aku harga tu standard untuk sebuah mini MPV. Dalam Alza tu pon agak sempit, legroom agak rimas, cume mungkin headroom yang agak bagus. Cume yang bestnye, interior dashboard dia memang menarik walaupon aku agak kurang suke dengan center dahsboard dia.

Untuk Forte plak, first time aku rase aku suke kete dari Korea. Kete ni memang smart, design dia decent. Yang bestnye, aku rase dia kategori kete segmen-C 2.0L yang paling murah dalam market Malaysia buat masa ni. Dengan beberapa spec yang agak tinggi, memang berbaloi gile. Cume mungkin untuk jangka masa panjang, kene pikir gak sebelum beli kereta ni sebab kat Malaysia ni, kereta Korea jatuh mendadak dari segi second hand value. Contohnye, kete Rexton. Kalau first hand hampir RM150k, tapi second hand area RM50k-RM70k jek. Lagi satu, disebabkan aku tak pernah pakai kete Korea, so aku tak pasti dari segi spare part dia, samada senang dapat atau tak, ataupon murah ke mahal.

Disebabkan aku tak amek gambo mase tu, ni aku postkan gambo2 yang aku amek dari website diorang....


Alza-Exterior


Alza-Interior


Forte-Front


Forte-Side


Forte-Side2


Penulis : abcdef ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Perodua Alza & Kia Forte ini dipublish oleh abcdef pada hari Tuesday, December 1, 2009. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 6 komentar: di postingan Perodua Alza & Kia Forte
 
Reactions: 

6 Penggossip Liar:

emaduel said... | December 2, 2009 at 7:08 PM

abc...
ye, aku agree memang forte agak menarik with the price and the features..bes gle kan?
rase nak sambar satu la..hahhaa

abcdef said... | December 2, 2009 at 10:43 PM

amek cik kak jgn x amek ha2

emaduel said... | December 3, 2009 at 7:21 PM

Bole2...tolong sponsor bole?
eheheh

emaduel said... | December 3, 2009 at 7:21 PM

Bole2...tolong sponsor bole?
eheheh

abcdef said... | December 3, 2009 at 11:08 PM

aku sponsor galakan & nasihat jek ha2

zac zirwan said... | November 6, 2010 at 11:53 PM

aku dok alami dilema ni la skang..antara alza ngan forte..huhu..tolong bg penyelesaian..