Masam.Manis.Pahit.Kelat.Masin~~UNIMAS 2004-2008 in memories




Sempena konvo ke-13 yang baru berlangsung, kat sini aku nak listkan antara peristiwa-peristiwa yang menarik sepanjang aku bergelar mahasiswa di Fakulti Kejuruteraan (FK), Kejuruteraan Sivil, Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).

  • Hari pertama aku mendaftar kat UNIMAS, aku setakat mendaftar, then aku balik ke umah uncle aku di Petra Jaya untuk proses mengenal Sarawak dengan lebih mendalam (senang cite jalan-jalan la). Kesimpulannye, aku tak follow orientasi langsung he2.
  • Disebabkan aku tak gi orientasi, so aku tak tau bangunan-bangunan kat UNIMAS. Jadi bile hari pertama kuliah, aku menggagau cari BS (Bilik Seminar). Nasib baik aku terjumpa sorang boy kat fakulti mase tengah tengok time table, kebetulan sama program dengan aku. Nama dia Naquiddin.
  • Mule-mule main bola kat padang kawad, ade sorang classmate. Orang asyik panggil 'Sim'. Aku mati-mati ingat nama dia 'Hashim' sebab muka Melayu. Sekali nama dia 'Sim Kwang Tze'.
  • Mase masih junior, senior pakse pergi ke dinner anjuran diorang. Last-last aku antara wakil kelas yang pergi. Tapi selepas bayar puluhan RM, aku dapat makan ayam seketul jek. Aku pon keluar, runtuhkan segala hiasan kat main entrance kat tempat dinner tu. Akhirnye aku dapat pelbagai makanan untuk dibawa balik ha2.
  • Selalu pergi ke padang kawad pakai kereta Naq untuk main bole dari Kolej Tun Ahmad Zaidi (TAZ), journey about 10 minutes, pakai kereta Mitsubishi hitam, beso sket dari Kancil, bole skali masuk sampai 8 orang!.
  • Pernah bergaduh dengan student yang dari France masa main bola sebab dia main kasar sangat.



  • Assignment biasenye copy paste edit. Sumber paling best dari Hasno yang dia amek dari Mui Jing. Kalau due sok 10 pagi, malam ni kol 10 malam baru nak buat dan tak tido malam.
  • Isu kelas paling tegang, time camping kat Bako sebab ade team bola yang dibahagi-bahagikan untuk tournament time camping tu tak seimbang.
  • Objek paling popular time camping kat Bako------Proboscis Monkey aka Orang Belanda.
  • Kelas Dr Azhaili samada Geology ataupon Dynamic, menjadi kelas paling horror sepanjang pengajian.
  • Tapi hakikatnye sorang pon tak paham dalam kelas Geology. Mase midterm paper, di waktu hujan lebat, disebabkan sume tak dapat jawab soalan, Dr.Azhaili pon suruh sume keluar 15 minit untuk cari jawapan kat buku-buku dan nota-nota. Resultnye?.....sorang pon masih tak dapat A, siap ade yang fail!
  • Kereta itam Naq menjadi tempat BBQ untuk kalkulator aku hu2.



  • Tempat gathering paling best~~Chicken Hertz
  • Kisah paling lawak--Indra dan Osman teranta jawapan midterm exam bersama 'toyol' yang dikepilkan bersama. Kantoi sebab diorang pergi mengaku padahal Prof Salim tak perasan pon 'toyol' tu ha2
  • Aku dapat full mark 100% untuk midterm kali tu ha2
  • Tahun 2006, sume pindah ke kampus baru, tapi kelas masih di kampus lama. Jauh gile nak gi ke kuliah.
  • Lecturer paling manis~~Puan Rosmina
  • Lecturer penyebab fail paling banyak~~Prof Lebbe
  • Assignment paling sakit~~Projek RC2 sebab sampai melecet tangan aku buat benda tu























Banyak lagi kenangan, tapi so far tu je la yang aku ingat. Kalau ade yang lain nanti aku update lagi. Papepon korang digalakkan untuk topap kisah-kisah tersebut. Thanks :D

*UPDATE! UPDATE! UPDATE! UPDATE! UPDATE! UPDATE!

Disebabkan oleh masalah teknikal, ni antara beberapa peristiwa yang aku update yang aku amek dari mesej dari Indra, Tepot, Appy dan Hasno.

  • Kelas Dr.Sawant, Fortran, pon kelas yang student langsung tak paham
  • Tempat paling best dalam UNIMAS yang menyebabkan kitorang selalu escape kelas, Pusat Boling UNIMAS dan karaoke dalam bangunan HEP
  • Kelas Dr.Law, kelas yang paling sket student attend, aku sendiri g kelas dia 3 kali jek dalam 1 sem tu ha2
  • Subjek ape ek, Dr.Law terhilangkan kertas midterm test kite, then bagi markah sebarang jak ha2
  • Tengah-tengah kelas, dengan selamber keluar ke gerai Abg Dol, makan cucur udang dengan nasi lemak kat sane. 10 minit kelas nak abes baru masuk balik ha2
  • Aktiviti sehat yang selalu dijalankan selepas kelas, gi ke CC beramai-ramai, main Counter Strike ha2

Penulis : abcdef ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Masam.Manis.Pahit.Kelat.Masin~~UNIMAS 2004-2008 in memories ini dipublish oleh abcdef pada hari Thursday, August 20, 2009. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 13 komentar: di postingan Masam.Manis.Pahit.Kelat.Masin~~UNIMAS 2004-2008 in memories
 
Reactions: 

13 Penggossip Liar:

Initial A said... | August 20, 2009 at 11:41 AM

xda aku lam pic eh :(

annie said... | August 20, 2009 at 11:49 AM

besh2!!..seronok mengimbau kenangan lame~~ esp time2 jd student..haha...mcm2...

abcdef said... | August 20, 2009 at 11:54 AM

Appy: Eh ada jak pic ko, di bako cya ha2

Ani: Alamak ko dah bace ek...kantoila perangai2 jahat aku ha2

Initial A said... | August 21, 2009 at 10:03 AM

mntak email kau syawal. aku maok invite kau jd reader blog aku. now blog aku dh private bh. so hnya org2 ttntu jak leh baca.

abcdef said... | August 21, 2009 at 10:57 AM

tok emel aku myblogsantai@gmail.com

Hasnoor said... | August 21, 2009 at 11:18 AM

mmg betol apa yg ko crita dlm ni wal...aku dpt imagine balik time tu. hahaha.. anyway thanx for the article. ada nilai2 sentimental la wal..

abcdef said... | August 21, 2009 at 11:36 AM

Welcome No....ko bole tambah lg cerita2 yg berkaitan....mmg terlalu byk kenangan....tp stkt tu je yg aku bole refresh dlm masa terdekat

tyazz said... | August 21, 2009 at 1:12 PM

hahaha..aku plg suka statement ko -tpt gathering plg best..hartz..i like the place..ahhaahhaha..bila gik nak wat gathering di sia??nyum2..rindunya ayam hartz..

tyazz said... | August 21, 2009 at 1:15 PM

nok ku plg lucu,time exam sawant..wawa duk tepi sekali..nya nak tiru lyn..p soranya xpat kontrol kecik,nya kedaptan oleh sawant..sib bait kenak tego jak..wawa..ehehe..
ku suka time kita meniru beramai2 ya..hahaha..ilek jak sapa nama puan nok jaga kita time..hehehe..kelas statistik nak masa ya

HuRuL_Aini said... | August 21, 2009 at 1:28 PM

salam syawal...
hahahaha...suka aku baca ni
bila ingat balik....hahahhaa....

kelas dinamik, kelas yg paling banyak aku ponteng sbb apa pun aku x faham....baik aku tidur kat bilik....last2 fail dinamik....haru betul nak repeat...hahaha

satu yg ko lupa, project highway yg buat semua org sakit hati ngan en raduan....hahaha...gila sadis time tu....

projek RC, projek paling tebal dlm sejarah...kena pakai 2 ring binder paling besar utk compile.....hahaha

& paper dr law yg paling aku x puas ati.....dia bagi markah sukahati...2,2 kali aku je yg dia bagi B-....sabar je....ciss

Mooks said... | August 21, 2009 at 1:30 PM

HAHAHAHA....nyesal aku jumpa prof salim...tp nya tetap lec paling best!

jom pegi hartz!

cibai lebbe!

proboscos monkey...nang sama la kdk muka nya (part idong paling sama)...

abcdef said... | August 21, 2009 at 2:55 PM

tyah: korg buat mkn2 kat hartz,aku dah x dpt join hu2. btw yg kita tiru ramai2 tu nama tutor tu pn azlina.time tu la yg aku dpt 100% markah ha2

tini: wsalam....oh ko fail dinamik ek ha2....mmg x phm dgn azhaili tu....
projek dgn raduan tu pttnye xdela ssh mane, tp dsbbkan dia yg poyo so sume jd ssh ha2
dr law tu mmg suke2 dia jek bg markah ha2

indra: aku mmg xkan lupa psl kes toyol tu hahahaha

mus said... | October 31, 2009 at 1:58 PM

wal..asal hal bilik hostel kite ko xde cte..lagi byk kenangan bilik kte tu..hahaha