Journey to Kg Gelam

25 Julai 2009, aku dengan Kemal, Apis Ganja, Ijal dan budak-budak pompuan mase satu Q-ber dulu pergi ke Kg Gelam, Melaka untuk menghadiri majlis kawen Naimah. Aku tak kenal sangat budak-budak pompuan tu tapi ade beberapa nama yang aku tau macam Ramza, Ada, Sueda, Mala, Shuha, McG dan Za (mengikut apa yang Kemal ngan Ganja bagitau la he2)



Arriving at the destination (bak kate gadis dalam GPS)


Bergambo dengan pengantin



Kaum lelaki bergambo dengan pengantin pompuan



Kaum pompuan pon nak gak


Kitorang gerak dari Bandar Baru Bangi jam 1100 dengan 2 kereta, Persona Ganja dengan Viva budak pompuan tu. Patutnye gerak jam 1000 tapi disebabkan aku dengan Kemal ade kerja sket yang perlu disetelkan, tu yang lambat sket gerak.


Kitorang ikut highway Plus dan exit ke Simpang Empat untuk ke lokasi kejadian di Kg Gelam, Tanjung Keling, Melaka. Nasib baik bawak GPS sebab map yang diberi kat kad jemputan tak betul-betul detail. Menggagau gak la mule-mule tu. Last-last pasang GPS. Then bile macam dah tau jalan, semua pon ikut kepala sendiri, tak ikut GPS dah. Akhirnye sesat ha2. Terpaksala kitorang set GPS tu balik, menuju ke Kg Gelam Community Centre.

Akhirnye sampai kat umah Naimah dalam jam 1400. Mase tu Naimah ngan husband dia baru abes makan beradab, tengah berposing sakan depan kamera.Kitorang yang memang tengah lapo terus menyerbu ayam golek yang ade kat bawah naungan khemah pengantin tu. Naimah ni aku kenal-kenal camtu jek, kenal pon sebab rasenye dia same Lembaga Disiplin Pelajar (LDP) dengan aku. Tapi yang aku tau, dia ni ramai gak peminat, tak kesahla yang cakap direct or yang memendam perasaan he2.


Tapi tahun ni memang ramai gile kawan-kawan aku yang kawen. Tak kirala kawan dari SK Jeram, SMKA Kuala Selangor, MRSM Kuala Berang mahupon KM Kulim. Cume dari Unimas je aku tak dengar lagi. Bermula dari awal 2009 sampai hujung tahun 2009, kawan-kawan aku berderet-deret kawen. Nak tak nak aku terpaksa catat semua majlis kawen diorang tu dalam kalendar aku.




Amek berkat pengantin kat pintu gerbang


Sian Anon, sesat ntah ke mana-mana ha2


Bile kenang-kenang balik, tak sangka kawan-kawan aku (termasuk aku) yang semuanya berhingus dulu kala, dah beso2, ramai plak tu yang nak kawen dah. Tapi majlis kawen ni la yang sebenarnye menemukan aku dengan kawan-kawan aku yang terpisah lame. Asal pergi ke rumah orang kawen, selalu buat havoc, sebabnye terlalu banyak benda yang nak diceritakan. Memang seronok. Kadang-kadang dulu kenal baik, tapi sekarang dah tak cam sangat sebab muka dah berubah. Lagi satu gembira sebab dapat tau kawan-kawan semua kerja hebat-hebat, doctor, engineer malah cikgu pon ada. Kawan-kawan ni aset kite pada satu hari nanti.


Sebelum gerak ke bandar Melaka untuk berjoli, kitorang singgah ke masjid Kg Gelam untuk jamak Zuhur dan Asar. Ada sorang pakcik tu mengajak kitorang ke rumah beliau untuk makan-makan sempena bulan Ramadhan yang hampir tibe. Apa yang dikesalkan kitorang tak dapat datang sebab kitorang mengejar masa. Kitorang dengan sesungguhnye mengucapkan jutaan terima kasih kat pakcik tu sebab menjemput kitorang datang makan,tapi minta maaf sangat-sangat sebab tak dapat datang.


Balik dari umah Naimah kitorang gi ke bandar dulu, saje jalan-jalan alang-alang dah berjalan jauh. Kitorang terus ke Eyes On Malaysia untuk menikmati pemandangan sekitar bandar. Gayat gak mule-mule naik benda tu, lagi-lagi bile benda tu dah betul-betul kat atas. Paling cuak bile tengak arm gondola tu pakai pin halus jek ha2.


Depan Eyes On Malaysia



Muka teruja


Disebabkan kali ni aku tak bawak kereta, so susah sket nak bajet minyak. Tapi dari Bandar Baru Bangi, Ganja bawak kereta 120 km/h, sampai sane dalam 2 jam je, setelah tolak lepak-lepak kat R&R dan mase yang terbuang disebabkan sesat. Tol dari Bandar Seri Putra, Bangi dan exit ke Simpang 4 pula sebanyak RM10. Untuk Eyes On Malaysia plak, tiket actual RM20, tapi kalau tunjuk My Kad dapat RM10.


Apepon, tahniah untuk Naimah dan pasangan!

Penulis : abcdef ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Journey to Kg Gelam ini dipublish oleh abcdef pada hari Sunday, July 26, 2009. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 10 komentar: di postingan Journey to Kg Gelam
 
Reactions: 

10 Penggossip Liar:

'K' said... | July 26, 2009 at 12:44 PM

Apa2 pun aku mmg berkelakuan 'baik' pada hari tersebut. Tidak terlalu 'liar'...hehehe

abcdef said... | July 26, 2009 at 11:33 PM

Memangla sbb ade 'penjaga' ha2

annie said... | July 27, 2009 at 12:22 PM

bestnye....sejak berpisah 2002 dulu tak pernah lagi jumpe bdk2 qbe ni beramai2..harap2 dpt jumpe gak satu hari nanti...

abcdef said... | July 27, 2009 at 6:04 PM

Haah lame x jumpe, lg2 kelas I...btw ape stkt yg aku tau, alang kat german, keri ngn izzuan kat s.alam, hazwan kat pj, baim kat jkr kat klntn, zaime keje kat pj, dehem kat johor kot, asiah da kawen, piduz da nak nikah, zu master kat ukm titiwangsa, samsuzila aku lupe plak katne....so far, tu jek maklumat

annie said... | August 3, 2009 at 2:00 PM

yaa..samsuzila mengajar di johor...ana 4hb dr german ke mesia, along kat uitm (add la die kat pesbuk),elin jumpe kat fwenster ritu tapi lupe plak lokasi die,wani..azzah..che..shida...farihah..isma.... taktau katne...

abcdef said... | August 5, 2009 at 10:51 PM

oooo ana ngn alang mmg dr dulu best stdnt kelas kite...elin kan aku yg suruh ko tgk kat fs aku ha2...along aku ade fb dia...wani cekgu kat manetah,lupe plak.....farihah dulu same u ngn aku,tp pas grad x dgr kabo plak...rizzua lg 1 aku x pasti katne

annie said... | August 6, 2009 at 11:20 AM

pe kate...ko mngumpulkn ktorg... =P

abcdef said... | August 7, 2009 at 9:02 AM

mmg ade plan...weekend ni nak lpk ngn keri & izzuan dulu...nntla klu ade mase aku try kumpulkan bdk2....cume kene cari tmpt yg sng org dtg...tp klu ko x dtg,aku cari smpi ke lubang cacing ;p

zuriana said... | August 10, 2009 at 3:17 PM

ko sgt update ye bdk kls i...dh cm ko lak pres kls.mn la si miji tu.isma pon jdk cikgu gk..
ok gk syawal ko nk kmpulkn smula dk kls i...hehe
tp lg senang kalu sume org pon p reunion bln pose nnt.2in1.

abcdef said... | August 10, 2009 at 4:47 PM

ooo norisma ek...
ala update skdr yg ada...
tu la, aku cari gak mane miji ngn diana...
nak gathering tu bole,cume tmpt la kene pikir same2